Kjetil og Simen på dommerkurs 7-8. Januar 2011

Postet av Norsk Judo og Jiu-jitsu Klubb den 10. Jan 2011

Originalt skrevet av: Kjetil Skarstein og Simen Aas

Denne helgen har jeg og Simen vært på dommerkurs i Ippon sine lokaler i Nadderudhallen. Kurset startet fredag 7. Januar klokka 18.00, med teori om alt fra matteareal og nødvendig utstyr til draktstørrelse og dommertegn. Etter det satte de på en DVD med judokamper hvor dommeravgjørelsene var tvilsomme. Alle fikk hver sin kamp hvor du skulle si hva du mente dommeren burde dømme. Klokka 21.00 var kurset ferdig for kvelden og vi fikk dra hjem.



Som de morgenfuglene vi er, var vi på plass igjen 09.00 på lørdagen. Dette var en liten åpenbaring for de fleste av oss. Vi visste ikke at det var så vanskelig å reagere og bestemme seg hvor hva man skal dømme når slike situasjoner oppstår. Etter en drøy time med dette, tok alle på seg judodrakten og det var tid for å prøve seg som dommer.



Det første vi gikk igjennom, var godkjenning av drakter. Senere viste trenerne oss hva man fikk poeng for og ikke i en kamp. De viste oss også hvilke situasjoner man skal gi shido og i hvilke situasjoner man skal gi utvisning. Etter dette fikk vi en pause på 45 min, før vi begynte på dommerpraksisen. Da skulle to personer sitte i sekreteriatet, tre skulle dømme kampen og to skulle gå randori. Vi byttet på å være dommere og øvde på bukkesekvensen når vi gikk på og av matta. Til tross for all den erfaringen man får gjennom å konkurere og delta på større stevner, er det faktisk utfordrende å dømme en kamp korrekt. Det er ufattelig mye man ikke legger merke til og å unngå og stå i veien for kantdommerne er en utfordring i seg selv.



Når klokka ble 15.00, var det tid for den avsluttende teori eksamen. Den besto av 25 ”multiple choice” spørsmål om dømmesituasjoner og 10 straffesituasjoner hvor du skulle bestemme om utøveren skulle få shido eller utviselse. Denne ble gjort i grupper på 3-4 og man trengte mildt sagt ikke å være rakettforsker for å få opp i mot full score.



Etter at prøvene ble rettet tok vi et gruppebilde og fikk vi vite at alle hadde bestått. Vi fikk diplom, klistremerke i passet og et dommermerke før vi kunne dra hjem igjen som godkjente C – dommere :)



Dette kurset har vist at det å være dommer er mye vanskeligere enn det ser ut som og at det er mye man må passe på under en judokamp.



Hilsen Kjetil og Simen


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.