Tidenes VM suksess for Norge og NJJK

Postet av Norsk Judo og Jiu-jitsu Klubb den 20. Jun 2011

Originalt skrevet av: Birgitte, Thomas, Rune, Alfredo og Stig

De norske stormesterne i VM fikk satt flagget på kartet. En sølv, to bronse, en femte og en niendeplass betyr at alle var inne blant de ti beste, og at Norge markerte seg som en sterk nasjon. I tillegg tok Stig med seg en ekstra bronse hjem, etter å ha vært svenske for en dag i lagkampen.



Birgitte Ursin startet på torsdag med å gjenta bragden fra i fjor, og brakte med seg en ny sølvmedalje hjem. Birgitte slo Sandiv fra Mongolia etter et brutalt gateslagsmål. Mongolen prøvde å dra kjeven av vår helt etter at dommeren hadd sagt mate. Lurt var det neppe, for da våknet udyret i Ursin. Hun herjet med Sandiv, kastet henne på seionage og kjørte henne passiv til keikoku. Stig ga etterpå den mongolske laglederen kontant tilsnakk, og han lovet beskjemmet bot og bedring. Men Nina Gliem fra Tyskland ble for tøff denne gangen. Birgitte styrte kampen i tachi waza, men fikk en kjapp lærepenge i hva som skjer hvis man er uoppmerksom nede. Her skal vi hjem å gjøre en liten jobb. Dr. Birgitte var skuffet i en halvtimes tid over å kanskje ikke ha fått ut mer enn ca 80% av det hun kan, men ga seg snart i kast med å støtte de andre både praktisk, medisinsk og mentalt, og var ellers opptatt med å spre ulike glade budskap. Mer om det siste litt lenger ned.



Nestemann ut var Stig, på fredag. Han stilte i stevnets største klasse med over tredve deltagere, og fikk en tøff match allerede i første runde, men styrte inn en seier mot Brown fra Storbritannia. Deretter sendte han franskmannen Yann Werner i matta på yokoe tomoe. I kvartfinalen mot Chaize fra Frankrike var det lenge jevnt. Stig kontret et seionage forsøk som sendte franskmannen susende gjennom lufta, uten at dommerne reagerte. I siste halvminutt plukket Chaize i desperasjon bein direkte - hansoukomake ropte Alfredo, men dommeren sa ippon. Fra Birgitte kom en del adjektiver som ikke skal gjentas her. Så var det bare å gå løs på rekvalen. Etter en tur ned i den mentale møkkakjelleren var Stig klar for ny innsats. Stig slo på rappen to tøffe brasilianere på yuko, før bronsefinalen mot Andrews fra Storbritannia. Etter omtrent halv tid begynte briten å merke presset, og Stig sendte ham på ryggen med ko-soto gake. Etter seks kamper var bronsemedaljen i havn, og endelig hadde gutta klart å komme opp på samme nivå som jentene!



Rune Enget leverte samme dag solid innsats i -90 kg. I første kamp slo han komfortabelt en tysker på kanstsuwaza, og deretter tok han greit Cataneo fra Brasil. I kvartfinalen møtte han Utzat fra Tyskland. Rune åpnet best, og hadde tyskeren ute å kjøre etter et sterkt seionageangrep og kontant oppfølging i ne-waza. Tyskeren sutret og stønnet, men kom seg på beina. Tyskeren svarte med samme mynt, og fikk Rune i holdegrep. Men Rune mobiliserte murerkreftene og kom seg ut, men da tyskeren igjen fikk ham i holdegrep var det slutt. I rekvalen var Rune på ny klar for kamp, men Ruiz fra Spania ble for tøff denne gangen. Etter å ha levert varene solid i sitt første mesterskap, og er allerede i gang med å planlegge treninga til EM i november.



På lørdag var det Alfredo og Thomas sin tur. Med topplassering i tankene forsvant Alfredo inn i sin egen verden de siste tolv timene før kampstart. Alfredo hadde walkover i første, før han sendte tyskeren Grunewald i bakken på en kontant ko-uchi. I neste kamp lurte han tyskeren Gerhards før sekunder var gått. Alfredo var klar for semifinalen, men var ennå ikke varm. Da ble Stig forbanna og beordret ny oppvarming og full skjerping. Og det var en skjerpa Alfredo som møtte opp til semifinalen mot den tøffe Albaneren Anton Cena. Kampen ble en thriller. Albaneren løfter og kaster Alfredo utenfor matta. Ippon roper albanerne, mens dommerne samler seg for å bestemme seg for hva som egentlig har skjedd. Yuko kommer opp på skjermen, og kampen fortsetter. Alfredo kommer etterhvert opp i full hastighet, og ryster albaneren med sterke ko-uchi angrep. Albaneren svarer og sender Alfredo i matta på te guruma, men heldigvis har dommeren sagt mate. Med fire sekunder igjen kaster Alfredo albaneren på en rå o-uchi. Klar yuko til Norge, mener vi, og ser frem til Golden Score. Men dommerne vifter scoringa bort - og med det også den norske finaledrømmen. I bronsefinalen fikk vi endelig en 100% Alfredo oppvisning. Den sterke svensken Roine Sundberg blir presset til han kommer med et dårlig ko-uchi angrep, Alfredo svarer med sasae, og svensken lander kontant på ryggen. Vi jubler for vår tredje medalje.



Samtidig har Thomas vært ute på nabomatta og markert seg. Tyskeren Avveduto blir sendt kontant hjem med en lynrask venstre seionage. I kvartfinalen ble det en tøff kamp mot Lotfi fra Frankrike. Thomas jobbet og kjempet, men slet med det høye grepet til franskmannen. Tap på wazari - men Thomas nullstilte umiddelbart og gjorde klar til rekval. Der ventet den harde mongolen Damindsuren. Thomas lot seg ikke affisere av at han lå under på straff. Han røsket og kjempet til mongolen i fortvilelse angrep med harai goshi. Thomas løfter det han er god for, og mongolen suser i matta på Ura Nage - ippon! Igjen må Thomas ut i en tøff match, nå mot Zsobrak fra Ungarn. Thomas åpner sterkt, tvinger ungareren med på i sin rytme, før det sier pang. Thomas sender ungareren i matta på kanskje en av de mest lynraske seionager han noensinne har gjort og er klar for bronsefinale. Der venter Jean Claude Cameroun fra Frankrike. Mannen er tidligere OL og VM deltaker, tidligere Afrikansk mester, og har bøttevis med medaljer fra veteran VM og EM. Men det vet ikke Thomas noe om. Han går løs på kampen slik vi har bestemt, og setter sitt tempo. franskmannen er i perioder satt ut, men blir allikevel for sterk. Men fy for en kamp - mot slutten stiger temperaturen når franskmannen får rote for lenge i newaza eksploderer Ursin i coachboksen, og stevnets hovedommer er i fullt sprang for å gi henne rødt kort før Stig foreslår for Birgitte at hun setter seg ned. Thomas reiser uansett fornøyd hjem som nr fem i verden - og er snart klar for nye eventyr.



Etter dette var vi egentlig mette på inntrykk. Ursin var klar for fest, og fryktet ikke edrufanten (en fæl fyr som kommer om natta, stjeler penger, slår folk i hodet, og av og til tar fra dem undertøyet). Men svenskene hadde merket seg den norske fremgangen, og ville ha Stig med i lagkampen. Vi gjeninnførte Kalmarunionen for en dag, og stilte opp. I første kamp var det Sverige/Norge mot Nederland. For Stig ble dette et presisjeoppgjør - motstanderen Ferenc Arts sto sammen med ham på pallen på fredagen, og nå skulle det avgjøres hvem som var best i et høyadrenalinoppgjør. Stig vinner på to yuko, men laget taper 3-2. Men unionen har flaks og får en ny sjanse i bronsefinalen mot Frankrike. Her leveres varene kontant. Stig vinner på ippon, og Norge/Sverige knuser Frankrike 4-1.



De individuelle prestasjonene i mesterskapet taler for seg selv. Men denne gruppa leverte mye mer enn enkeltpersonene hver for seg. Med varme og samhold, og en del grove utsagn som ikke kan gjentas ble det skapt en vinnerstemning. Her bidro også medfølgende barn, koner og venner til å skape vinnerskaller takk til Hilde, Glenn og Miguel. Og Frankfurt har antagelig aldri fått en tilsvarende dose av grovkornet humor, og mange frankfurtere trenger nok tid på å summe seg.


Som jern!


Fra Birgitte, Thomas, Rune, Alfredo og Stig




Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.